Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرکل منابع طبیعی خوزستان با بیان این‌که خوزستان در 5 سال اخیر از نظر آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع در رده اول تا پنجم کشور بوده است، گفت: 25 درصد از مساحت جنگل‌هایی که در 5 سال اخیر در کشور دچار آتش‌سوزی شدند، در خوزستان رخ داده است که اصلا مطلوب نیست.

به گزارش خبرنگار ایسنا - منطقه خوزستان، احمد مطیعی در جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران خوزستان که امروز(6 خردادماه) به منظور بررسی و اتخاذ تمهیدات لازم در خصوص وقایع اخیر و آتش‌سوزی در برخی نقاط خوزستان برگزار شد، اظهار کرد: تغییر اقلیم در منطقه خاورمیانه و خوزستان و همچنین خشکسالی‌های مداوم موجب شده تا شاهد وقوع آتش‌سوزی‌های متعدد در منابع طبیعی خوزستان شویم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی تصریح کرد:‌ چه در صورت بارندگی‌های مناسب و چه در صورت خشکسالی، احتمال آتش‌سوزی در منابع طبیعی و جنگل‌ها به علل مختلف نظیر افزایش علوفه و یا خشکیدگی درختان ایجاد می‌شود. بنابراین چه در صورت افزایش بارندگی و چه در صورت نبود بارندگی احتمال وقوع آتش‌سوزی در منابع طبیعی وجود دارد.

مدیرکل منابع طبیعی خوزستان با بیان این‌که در چند سال اخیر دولت تلاش بسیاری به منظور کنترل آتش‌سوزی در عرصه‌های منابع طبیعی کرده است، عنوان کرد:‌ آتش‌سوزی ده‌ها هزار هکتار از جنگل‌ها و منابع‌ طبیعی ایران به صورت سالیانه یکی از مسائلی است که انعکاس بدی در جهان پیدا کرده است.

مطیعی ادامه داد: 90 هزار هکتار از منابع طبیعی کشور دچار حریق و آتش‌سوزی شده‌اند که این مساله نیز به صورت جدی در جهان انعکاس یافته است. ستاد بحران کشور دستورالعمل خاصی برای این موضوع تدوین کرده که باید اجرایی شود.

وی بیان کرد:‌ از سال 91 تا 95 حدود 90 هزار هکتار از منابع طبیعی کشور دچار حریق شد که متاسفانه حدود 20 هزار هکتار از این رقم در حوزه جنگل‌ها و مراتع بود و بیشترین آتش‌سوزی جنگل‌ها در سطح کشور در خوزستان رخ داد.

مدیرکل منابع طبیعی خوزستان افزود: در 5 سال اخیر خوزستان از نظر آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع از استان‌های اول تا پنجم کشور بود و 25 درصد مساحت جنگل‌هایی که در 5 سال اخیر دچار آتش‌سوزی شد در خوزستان قرار داشته که اصلا مطلوب نیست.

مطیعی گفت: از سال 91 تا 95، 21 هزار و 25 هکتار از جنگل‌های کشور دچار حریق شد که 5 هزار و 322 هزار هکتار آن مربوط به جنگل‌های خوزستان بود و بدین ترتیب بیشترین مساحت آتش‌سوزی جنگل‌های کشور به خوزستان اختصاص دارد.

وی با اشاره به شناسایی عرصه‌های مراتع و جنگل‌های دارای بیشترین تعداد وقوع حریق در خوزستان در سال‌های اخیر اظهار کرد:‌ مناطق شمال و شرق خوزستان شامل اندیمشک، ایذه،‌ دزفول، ‌باغملک، اندیکا، لالی، مسجدسلیمان و بهبهان دارای بیشترین آمار وقوع حریق و آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع طبیعی خود هستند.

مدیرکل منابع طبیعی خوزستان تصریح کرد:‌ از سه ماه گذشته تاکنون جلسات متعددی با سازمان‌های مردم نهاد جهت جلب حمایت و همکاری آنها در حوزه مدیریت حوادث آتش‌سوزی در منابع طبیعی خوزستان برگزار شد. در این راستا از فرمانداران می‌خواهیم نقاط بحرانی حوادث حریق شهرستان‌های خود را تعیین کنند تا بتوانیم مباحث آموزشی را ساماندهی و مدیریت این حوادث را به تشکل‌های زیست محیطی مستقر در این شهرستان‌ها واگذار کنیم.

به گزارش ایسنا، همچنین در این جلسه احمد رییس‌زاده، قائم مقام اداره‌کل منابع طبیعی خوزستان، اظهار کرد:‌ تقریبا 8 ماه از سال در خوزستان فصل گرم و خشک است که این وضعیت موجب افزایش تعداد وقوع حریق در استان می‌شود.

وی ادامه داد: یکی از مشکلات خوزستان، گرمای طبیعی و شرایط آب و هوایی خاص حاکم بر استان است. که موجب افزایش حریق در شهرهای دارای جنگل‌ نظیر امیدیه، بهبهان، شوش، دزفول، ‌اندیمشک، باغملک، ایذه، مسجدسلیمان، ‌لالی و شوشتر می‌شود. در جنوب و جنوب شرق استان نیز آتش‌سوزی در جنگل‌های دست‌کاشت رخ می‌دهد.

قائم مقام اداره‌کل منابع طبیعی خوزستان با بیان این‌که با ارایه آموزش می‌توان عوامل انسانی ‌حوادث آتش‌سوزی در منابع طبیعی خوزستان را به میزان زیادی کاهش داد، به نقش صدا و سیما در این فرهنگ‌سازی اشاره و عنوان کرد:‌ از گذشته آتش زدن و سوزاندن کاه و کلش مزارع ممنوع بود و خوشبختانه وزیر کشاورزی جدیدا این موضوع را به قانون تبدیل کرده است.

رییس‌زاده بیان کرد: بر اساس طرح جامع پیشگیری و مدیریت اطفای حریق جنگل‌ها و مراتع کشور که مصوب سال 91 هیات وزیران است، وظایف تمام دستگاه‌ها در زمان وقوع آتش‌سوزی در منابع طبیعی مشخص شده و سه کمیته پیش‌آگاهی، پیشگیری و کشف و شناسایی حریق به عنوان کمیته‌های زیرمجموعه این دستورالعمل مشخص شده‌اند.

وی ادامه داد: برای اجرای این مصوبه باید همت و خرد جمعی وجود داشته باشد زیرا خوزستان 8 ماه در وضعیت خشکسالی قرار دارد و این در حالی است که ارزش هر درخت در خوزستان صد برابر بیشتر از هر درختی است که در شمال کشور قرار دارد زیرا به علت طبیعت خشک و شرایط آب و هوایی خوزستان ارزش بازاری درختان و پوشش گیاهی در جنوب بسیار بیشتر از شمال است.

قائم مقام اداره‌کل منابع طبیعی خوزستان عنوان کرد: ‌بر اساس بررسی‌های انجام شده در پنج سال اخیر، بیشترین تعداد وقوع آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع خوزستان در ماه‌های خرداد و تیر بوده است و به نظر می‌رسد علت این امر آتش‌زدن و سوزاندن مزارع کاه و کلش و همجوار مزارع و جنگل‌ها باشد که موجب سرایت حریق به جنگل‌ها و مراتع می‌شود.

رییس‌زاده با اشاره به عامل صعب‌العبور بودن مناطق در سختی اطفای حریق جنگل‌ها و مراتع گفت: برای مثال از نظر کمی، تعداد وقوع حریق در اندیمشک کمتر از ایذه است اما مساحت و گستردگی آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع اندیمشک دو تا دو و نیم برابر بیشتر از ایذه است و این امر می‌طلبد تا پایگاه‌های اطفای حریق را در این مناطق فعال کنیم.

وی با بیان این‌که در خوزستان با عدم تناسب نیروی انسانی و تجهیزات و امکانات و نوع حوادث با سطح عرصه‌های جنگل‌ها و منابع طبیعی روبه‌رو است، اظهار کرد:‌ در دنیا به طور استاندارد برای هر 5 هزار هکتار جنگل یا منابع طبیعی یک محیط‌بان پیش‌بینی می‌شود اما این رقم در خوزستان 10 برابر بیشتر است.

قائم مقام اداره‌کل منابع طبیعی خوزستان ادامه داد: یکی دیگر از مسائل و مشکلات ما در خوزستان عدم تناسب اعتبارات با شدت بحران حوادث آتش‌سوزی و حریق‌هایی است که در عرصه‌های جنگل‌ها و منابع طبیعی رخ می‌دهد. در استان خوزستان می‌بینیم تعداد وقوع حریق کم و اما مساحت و گستردگی حریق زیاد است زیرا به علت صعب‌العبور بودن منطقه و نبود راه‌های دسترسی تنها می‌توانیم نظاره‌گر آتش‌سوزی در این عرصه‌ها باشیم.

رییس‌زاده ادامه داد: ‌در این گونه مناطق تنها با استفاده از بالگرد و از راه هوایی می‌توان حریق را اطفا کرد و بنابراین باید پایگاه‌های اطفای حریق دایر و به امکانات لازم تجهیز شوند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۴۴۹۱۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارائه طرح جنگلداری چندمنظوره توسط محقق ایرانی



به گزارش خبرگزاری صدا و سیما محمود بیات که مدرک دوره کارشناسی تا دکتری تخصصی خود را در رشته مهندسی منابع طبیعی - جنگلداری از دانشگاه تهران دریافت کرده است، درباره این طرح توضیح داد: جنگل‌های ایرانی- تورانی جایگاه ویژه‌ای در توسعه اقتصادی و زیست بومی کشور دارند و تضمین‌کننده بقا و پایداری آب و خاک کشور هستند. وی به تعریف گردشگری طبیعت پرداخت و افزود: گردشگری طبیعت به نوعی از انواع جهانگردی یا گردشگری اطلاق می‌شود که در آن طبیعت و محیط زیست برای گردشگر مقدم بر هرچیز دیگری است. از طرفی امروزه مشخص شده است که گردشگری طبیعت مهم‌ترین منبع کسب درآمد برای حفاظت از تنوع طبیعی محسوب می‌شود.

این محقق و پژوهشگر در ادامه بیان کرد: جنگل‌های نیمه‌انبوه تا تنک جنگل‌های ایرانی تورانی به‌دلیل آنکه بسیاری از تفرجگاه‌های طبیعی نظیر کوه، دره، رودخانه، آبشار، غار، دریاچه، چشمه، حیات وحش و پوشش گیاهی را در خود جای داده‌اند، اگر فرایند شناسایی و ناحیه‌بندی گردشگری طبیعی برای آن‌ها انجام شود، می‌توان برنامه‌ریزی بهینه‌ای برای استفاده از آن‌ها اعمال کرد.

وی اضافه کرد: هدف اصلی طرح‌های جنگلداری در این جنگل‌ها، بررسی موضوعات زیست بومی، اقتصادی و اجتماعی است و برای مدیریت صحیح این جنگل‌ها ضرورت دارد، طرح جامع و پویای جنگلداری چندمنظوره که پاسخگوی نیروهای پیشران باشد طراحی شود. به دلیل شرایط خاص اجتماعی، اقتصادی و سیاسی جنگل‌های ایرانی تورانی، آسیب‌های شدیدی به این جنگل‌ها وارد شده است. مدیریت علمی در قالب طرح‌های جنگلداری در جنگل‌های ایرانی تورانی در چند دهه اخیر شروع شده و طرح‌های متعددی در این جنگل‌ها اجرا شده است. برای تحقق اهداف طرح‌های جنگلداری، باید جنگلداری مشارکتی و اجتماعی به‌کار گرفته شود. هدفی که این طرح در بلند مدت دنبال می‌کند علاوه بر حفاظت از جنگل‌ها، سوق دادن این جنگل‌ها با اجرای عملیات‌های پیش‌بینی شده در طرح به سمت پایداری جنگل و ایجاد جنگل متراکم و انبوه است.

بیات تصریح کرد: به‌طور کلی هدف اصلی از اجرای طرح‌های مدیریت منابع جنگلی و طرح‌های جنگلداری چندمنظوره در استان تهران و شهرستان‌های ورامین و پیشوا حفاظت و احیا جنگل‌ها، ارزیابی اثر جنگل‌کاری گز بر روی پوشش گیاهی همراه و خاک و در نهایت مشخص کردن مناطق مستعد گسترش گردشگری اقتصادی بوده‌است. این امر با تهیه نقشه‌های شکل زمین و تلفیق آن‌ها با نقشه‌های پوشش گیاهی و نوع خاک حاصل از کارهای میدانی و عرصه‌ای به دست آمد.

«تهیه طرح جنگلداری چندمنظوره با رویکرد حفاظتی، توسعه گردشگری و ارزیابی اثرات جنگل‌کاری بر خاک و پوشش گیاهی در جنگل‌های سرخ گز و گز گل کوچک شهرستان‌های ورامین و پیشوا» عنوان طرح پژوهشی محمود بیات عضو هیئت‌علمی مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور است که با حمایت بنیاد ملی علم ایران به پایان رسانده است.

جنگل‌ها به‌عنوان یکی از مخازن و گنجینه‌های زمین، همواره مورد توجه اقشار مختلف جامعه از جمله محققان بوده است. بنیاد ملی علم ایران هم به سبب اهمیت موضوع، از طرح‌های تحقیقاتی مرتبط با این حوزه حمایت کرده است.

دیگر خبرها

  • ضرورت استفاده از هوش مصنوعی و پهپاد‌ها برای حفاظت از جنگل‌ها
  • نجات زاگرس با الگوی ۳ کشور اروپایی | مرگ یک پنجم مساحت جنگل‌های زاگرس | جنگلداری اجتماعی چگونه زاگرس را احیا می کند؟
  • افزایش ۳۵۳ درصدی آتش سوزی در طبیعت ایران / بیشترین آتش سوزی جنگل در چه ساعاتی رخ می‌دهد؟
  • احیای جنگل‌های هیرکانی گلستان با تولید و کاشت سه میلیون نهال
  • افزایش ۳۵۳ درصدی آتش سوزی در طبیعت ایران | بیشترین آتش سوزی جنگل در چه ساعاتی رخ می دهد؟ | ۹۵ درصد حریق ها عامل انسانی دارد
  • ارائه طرح جنگلداری چندمنظوره توسط محقق ایرانی
  • فارس رتبه نخست کشور در تولید هسته‌های اولیه بذری کشور
  • دستگیری قاچاقچیان چوب در لفور سوادکوه
  • ماجرای قطع ۴۰ درخت در نوشهر
  • ماجرای قطع ۴۰ اصله درخت در کجور نوشهر از زبان رئیس منابع طبیعی